14 февруари, 2010

Към едни нови жилищни сгради?!

Във времена когато фасадно съвременните жилищни сгради се делят на два големи типа а) с фасадите тип "BarCode" и б) тези които изглеждат като много "концептуална" камара от кутийки (и които забелязвам са силно харесвани в България) е време да се запитаме какво всъщност означава добри жилища...
Набива се на очи смешно-тъжното повторение на сградите от тип б) в България. С един прост поглед подобни проекти открих в поне три сайта на водещи софийски бюра.
Именно на фона на това едва ли не "серийно производство" бях щастлива да мога да видя тази сграда, която за мен е като глътка въздух в морето от клишета и посредственост.

Снимките представят малка сграда със социални жилища в 11 район на Париж,където населението е доста смесено и пъстрокожо. Всеки етаж е зает от 1 тристаен апартамент, общата застроена площ е 450м², а бюджета е 0,8М€. Парцелът е изключително тeсен (5м откъм улицата) и дълбок, а местната регулация за застрояване не позволява сградата да е така висока, както своите съседи. Aпартаментите са с двойно изложение - към двора и към улицата, което помага за решаването на проблема с осветяването при издължените планове. Заради наложените проспекти последните две нива се заемат от един-единствен петстаен дуплекс (така наречения в България мезонет).
Именно начина по който, заради проспектите, последните нива се декомпозират в абстрактна триизмерна полихромна композиция е едно от нещата, които най-много ми харесват в тази сграда.
Това е и пластичност, която за жалост не можем да срещнем в България, където далновидни инвеститори се опитват да оползотворят всеки възможен за застрояване милиметър, в резултат на което покривите на сградите приличат на нелепи камари от кулички и всевъзможни странни обеми.
Играта с задължително сляпата фасада откъм съседа и превръщането и в цветно пано с мащаба на архитектурата е друго , което е ново спрямо така често срещаната калкан-стена. Плановете на жилищата можете да видите тук.

Надявам се сградата да ви е заинтригувала и навела на размисли !
Социлани жилища P.L.U.S.,125, Rue Saint-Maur, Париж,
Aрхитект Оливие Гаине, асистент Тома Баго
снимки Е. Аргирова / Всички права за публикуване и репродукция са запазени

2 коментара:

И.Е. Станков каза...

Чудно ми е доколко стъклените тухли обърнати към съседите са закачка с Maison de Verre.

Елена Аргирова каза...

Не може да се каже че стъклените тухли са закачка със la Maison de Verre. Като начало те са един много използван материал в жилищното строителство във Франция и употребата им не е като референция към дадено архитектурно произведение. Плюс това ги има в повечето вили на Корбюзие и то доста преди Шаро да построи своята стъклена къща. В конкретния случай те са използвани тъй като регламентарно не е позволено стената откъм съседа да има отвори с прозрачно стъкло и е трябвало да се използва материал пропускащ светлината, но спиращ погледите и запазващ интимността. Има много видове полупрозрачни и саблирани стъкла с такава характеристика, но стъклените тухли най-добре се вързват със стила и облика на фасадите в този случай.