09 февруари, 2011

Мартин Пар, огледало на съвременното консуматорско общество

Вчера имах шанса да видя фотографа Мартин Пар, който даде кратка конференция в Центъра Помпиду и още ме държи ведрото настроение и свежестта донесена от срещата с неговата скормна личност и хуманистката ангажираност на фотографиите му.

Фотография от серията "Mалък свят", Мартин Пар, 1995

Снимките му определено ще ви накарат да се замислите над облика на съвременното общество и неговите привички и най-вече над главните феномени, които Пар изследва - масовия консуматор и неговото поведение, мондиализацията и масовия туризъм, облика на средната класа, облика на богаташите - изобщо все наболели въпроси вълнуващи един истински ангажиран фотограф. Не знам как ги приемате вие, но за мен фотографиите на Пар не са точно красиви, но те излъчват страшна сила - тази на една уловена реалност от която често боли и която често не е много лицеприятна, но която фотографа не се опитва да скрие, да дегизира или замаскира и така показва в суров вид това, което е днешното общество. На фона на ретушираните на фотошоп изображения на самото съвършенство, които ни заливат отвсякъде, Пар не се свени да покаже хората такива, каквито са.



New Brighton, Матин Пар
Колко ли от нас биха имали смелостта и себекритичността да застанат пред обектива му, така както самият фотограф вече е правил със себе си!

Една от най-интересните за мен серии е "Luxury". На фона на тези фотографии не мога да не си помисля с горчивина за българските "храмове на лукса", които са боготворени като такива от една  специфчна, но уви, твърде широка прослойка от българското общество. Тя дефинира като лукс именно потресаващи за мен места като модерните чалга заведения и все се чудя какво ли би излязло изпод обектива на Мартин Пар, ако той ги посети един ден и как ли света би приел тези фотографии и как би отсъдил тази изкривена дефиниция за лукс.




фотогяфии от сеията Luxury, Мартин Пар

А докато това се случи разгледате сайта му  и ще откиете че въпреките тежките въпроси, които фотографиите му поставят, те носят и много ведрост и забавление, поднесени с тънкото чувство за хумор и ирония, с които Мартин Пар ни изправя пред огледалото си.